2013. január 31., csütörtök

Térd-, könyök- és sarokápolás + házi feladat

   Nem, nem vicc! :) Csak egy kis hétköznapi hiúság. Persze, ha eddig is a szépségápolási rutinod része volt ezeken a testrészeken is a bőrradírozás és a krémezés, akkor nem tudok újat mondani.
   Ha viszont a teljes testet érintő radírozást csak valami külső kényszernek érzed, amit igyekszel elbliccelni, mert sem időd, sem kedved nincs hozzá, meg amúgy is fáradt vagy már este, és egyébként is jobban fázol vizesen, mint sem a bőrödet hámlaszd, akkor talán javasolhatok egy egészséges kompromisszumot. Zuhanyzás, fürdés után először szárítkozz meg alaposan (nehogy a fázás elvegye a kedved a továbbiaktól), aztán a könyöködre, a térdedre és a sarkadra/talpadra térj vissza pár másodperc erejéig: a törölközővel jó alaposan, körkörösen dörzsöld át, ne kíméld, hadd melegedjen a bőr. A vízzel felpuhított, de már elhalt hámsejtek eltávolítása a cél. Ezután kend be az átdörzsöld részeket egy zsírosabb krémmel vagy egy testolajjal* (nyilván mást is szabad, de most arról van szó, hogy ez egy minimálprogram arra esetre, ha nem akarsz többet), a lábadra vegyél fel egy kényelmes zoknit. Lehet, hogy több ilyen x másodperces kis akcióra lesz szükség, míg eléred az egészséges bársonyosságot, és eltűnik a barnásnak, szürkésnek látszó száraz hámréteg. Viszont megéri!
   Nézd csak meg az ismerőseidet, amikor alkalmad adódik: a csinosan öltözött, egyébként ápolt nőknél nem mutat túl szépen az érdes, száraz, elszíneződött könyök és térd, pedig sokan kivillantják, és nem is gondolnak arra, hogy mennyire ronthatja az összképet egy ilyen apróság, nem beszélve a tavaszi/nyári szandálokból kilátszó száraz, a tél során megviselt, de még gondozatlan lábfejekről, sarkakról. Nem kell drasztikus megoldásokat bevetni a meleg beköszöntével, nem kell durva reszelőkért és ollóért nyúlni, az csak "tűzoltásra" jó.
   A tavaszi megújulási kényszer okozta pánik helyett legalább hetente 2-3-szor szánj magadra a szokásosnál pár másodperccel többet, ez igazán semmiség, és mégis figyelsz magadra egy kicsit, teszel a szépségedért és az egészségedért is. Építsd be a fürdési rituálédba, neked kamatozik. :)

   *Tiszta, szintetikus és vegyi anyagoktól mentes, finomítatlan növényi kencéket ajánlok:
  • testvajak közül a shea-, kakaó-, kókusz-, mangóvajat például;
  • olajok közül a mandula-, búzacsíra, jojoba-, avokádó- és argánolaj a legismertebb talán, de tökéletes az olíva- vagy a napraforgóolaj is, ha biztosan finomítatlan és vegyszermentes (a bolti étolaj nem ez a kategória sajnos, de extra szűz olívaolaj azért akad a polcokon jó minőségben is).

   És akkor, ha már ez is szóba került, még valamit ajánlok, ha úgy tetszik, HÁZI FELADAT a saját egészséged érdekében: nézd meg a kozmetikai szereid (extra szorgalmasaknak: minden háztartási szer) címkéjén az összetevőket (INCI), és keresd ki őket a neten található szakértői oldalakon (például beírhatod a keresőbe, hogy hatóanyagok, rögtön az első találat kiválóan használható, de nyugodtan használj mást is, vesd össze az infókat). Olvass, tanulj, aztán szelektálj a polcon, majd építkezz új alapokra. :)

   Kellemes kenekedést és jó tanulást kívánok!
   Ha van kedved, írd meg a tapasztalataidat!  :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése