2013. január 28., hétfő

Amint bent, úgy kint

   Így tartja a mondás. Eszerint a belső világunk leképeződik a közvetlen környezetünkben - otthon, munkahelyen. Tehát ha belül rendben vagyunk, körülöttünk is rend van. Ám ha nem... A bájos szétszórtságtól a őskáoszig minden előfordulhat.
   No, a mai varázslat értelmében tégy valamit, bármit a rendért. Először nyilván a belsőért kellene. Most sorolod magadban a kifogásokat, ugye? ;-) Hmmm, jó, legyen akkor fordítva! Tégy valamit, bármit a körülötted lévő rendért. De csak mert meggyőződésem, hogy a mondás megfordítva is érvényes: amint kint, úgy bent; azaz a külső rendezettség visszahat ránk, a környezet rendje valahogy ráncba tudja szedni a lelkünk, szellemünk egy részét is.

   Hogy hol kezded el, a te döntésed. Ahol jólesik, ahol könnyebb - érjen sikerélmény, ez a lényeg. Ötleteket azért tudok adni az elinduláshoz. :)

   1.) Ahhoz, hogy a rendet meg is tudd tartani, nem lehet megúszni a szortírozást és a lomtalanítást. Csak akkor lehet igazi rend bárhol, ha mindennek megvan a saját, állandó helye. Ha ehhez helyet kell fölszabadítanod, kezdd azzal: dobd ki, ajándékozd el azt,  ami csak a helyet foglalja, legyen az ruha, újságkupac, bármi.
   2.) Ha nincs mitől megválnod, annál jobb. Így "csak" rendszert kell vinned oda, ahol nincs, de szeretnéd, hogy legyen. Könyvszekrény? Takarítószerek? Gardrób? Előszoba? Csomagolópapírok? Vagy a konyhaszekrényedbe nem mersz mélyebben benézni? Netán a háztartás-vezetési szokásaidat kéne hatékonyabbá tenni, vagy gyökeresen megváltoztatni? Akár az otthonodról van szó, akár a munkahelyedről, ragyogó tippeket kaphatsz profi blogokat olvasva, de a legtöbbet nézegetni is elég, még nyelvtudás sem szükséges az inspirálódáshoz. Jómagam még nem mélyedtem bele igazán a témába, de azt már látom, hogy a rendszerezés, tervezés, szervezés egy külön szakma, egy igazi iparág lett, amiből érdemes meríteni. Hadd legyek elfogult, magyar oldalt ajánlok először: a magyarra átdolgozott FlyLady-féle háztartás-szervezési programot; mondhatom talán, hogy ez az alap. Ha színes, modern, fényképek adnak lökést, lehet kukucskálni a külföldieket is: például Jen rendszerezős blogját, vagy a szakma nagyágyúja, Martha Stewart oldalát - mindkettőn rengeteg a homlokra csapós ötlet, ami nem feltétlenül rossz, sőt, az ilyenek a legolcsóbban megvalósíthatók.
   3.) Ha körülötted is minden szuper, nem csak benned, de az időd sosem elég (kinek az?), tanulhatsz a hatékony időmenedzsmentről. Ehhez most kapásból nem tudok általam ismert, elismert oldalt mutatni, mert ez a terület kevésbé érdekel, és mert kisgyerekes anyaként folyamatosan és egyre jobban megvalósítom a multi taskingot. :) OK, elég időm sosem lesz, de ami van, azzal tűrhetően gazdálkodom, és folyamatosan javulok.
   4.) Amennyiben az előző három pontot átugorhatod, egyrészt szívesen lennék ilyen téren a helyedben :), másrészt ajánlom, hogy szépítsd vagy újítsd meg egy kicsit a környezetedet (átrendezés, dekoráció), vagy akár saját magadat (frizura, ruha, smink, mozgás).
   5.) "Nekem smafu az első négy pont" - gondolhatod most. Jól van, együtt örülök veled, tényleg, szívből (mert hiszem, hogy a világ is jobb lesz, ha az emberek is jobbak lesznek, bármilyen területen is), és elismerem, nem kis teljesítmény, amit elértél. De azért fokozhatjuk még egy kicsit? :) Fordíts figyelmet a környezetedben élőkre, a két- és többlábúakra is. A lelki rendben lévőség is rendezettség. A tiéd és az övék is. Mondjuk jusson minden napra egy mosoly, vagy egy érintés, egy jó szó, egy kedves gesztus. Sokszor pont az szorul rá leginkább, akit nem kedvelsz, mert tüskés - talán kevésbé lenne az, ha lenne végre valaki, aki a tüskék mögé lát. Ha adsz, vissza is kapsz - bár alapvetően nem ez a mozgatórugó.

   Gondolkodj, aztán cselekedj: tégy valamit, bármit a rendért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése