Húsvétra szinte mindig elkészíti édesanyám a népszerű diós tortáját. Az alapja mindig egy tisztán tojásos piskóta (nincs benne sem víz, sem sütőpor): tíz tojásból, gáztepsiben sütve, három lapra vágva.
A csodás diókrém receptjét most közreadom:
- 25 dkg darált diót leforrázunk annyi tejjel, hogy épp csak ellepje, vagy egy picit kevesebbel,
- kb. 12,5 dkg (fél kocka) puha vajat (margarint nem engedek a háztartásba) habosra keverünk 10-15 dkg porcukorral vagy xilittel (nálam xilit, és bőven elég a 10 dkg, de ez ízlés kérdése, kóstolgatni kell), és esetleg 1 zacskó vaníliás cukorral (ajánlom a Bourbon-cukrot, abban igazi vanília és nádcukor van, nem az etil-vanillines ipari szintetikum),
- végül egy löttyintésnyi rum (nem aroma) is kerülhet bele, ha gyerekek nem kapnak a sütiből.
A három piskótalap közé mehet a krém 2/3-a, a torta külsejére érdemes meghagyni az 1/3-ot.
Vajas diókrém (helyette ez pont mogyorós tortakrém) |
Egyszerű, nagyszerű, de sajnos a dió és a tojás miatt nem olcsó. Ünnepi alkalomra azért belefér.
Vidám sütögetést, jó kóstolást, sok bókot kívánok! :)
Van bevált recepted diós krémre? Szívesen fogadom megjegyzésben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése