Mivel egyszerű kevert tésztáról van szó, csupán egy-két edény kell hozzá meg egy fakanál, még a robotgépet sem kell elővenni. És amíg a tészta sül, lazán el lehet mosogatni - még az ebédről maradt edények is beleférnek az időbe.
Arra az egyre nem sikerült rájönnünk, miért lepénynek hívják...
Kakaós lepény kavart tésztából |
A összetevőket a felhasználás sorrendjében írtam, és az elkészítés lépéseinek megfelelően szakaszoltam is. :)
Hozzávalók 1 gáztepsinyihez és az elkészítés:
1.) 50 dkg fehér liszt
2 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg kakaópor
50 dkg cukor (reform verzióban xilit)
Egy nagyobb tálban összekeverni ezeket a száraz hozzávalókat.
....................................
2.) 0,5 liter tej
2 tojás
Masszává keverni a fönti szárazakat a tejjel, aztán mehetnek bele a tojások is; jó alaposan el kell keverni mindet, hogy sima, csomómentes legyen a tészta. (Az eredeti recept szerint a tejet és a tojást először egymással kell jól elkeverni, akár robotgéppel is, és csak aztán hozzáönteni a porokhoz, de tapasztalataim szerint az egyszerűbb verzió is tökéletes végeredményt ad.)
....................................
3.) 7 dkg zsír olvasztva
7 dkg vaj olvasztva
Végül beleönteni az (akár együtt) olvasztott zsiradékot. (Szerintem elég a kétféle közül az egyik is.)
Sütés: zsírozott-lisztezett tepsiben, 160-180 fokon, 50-60 percig. (Légkeveréssel 40 percen belül is, de észnél kell lenni, nehogy megégjen az alja.)
Variációk az ízesítésre:
- a tetejére mehet csokimáz, (barack)lekvár, tejszínhab,
- a tésztába keverhető dió, mogyoró, birsalmasajt-darabok, (ízletes szeszben előzőleg megáztatott) aszalt szilva, mazsola, csokidarabok stb.
Leírni nehezebb volt, mint elkészíteni. Lepd meg a családodat és magadat(!), csapj közös sütizést számodra kedves emberekkel; vihetsz a munkahelyedre is. Jó sütögetést és finom végeredményt kívánok!
Napi varázslat letudva. :)
Ha tetszett a bejegyzés, véleményezd itt alul, kommentáld, és oszd meg másokkal is a tartalmat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése