Vegán kölessüti (köleskoch?) |
Hozzávalók:
- 1,5 csésze köles átöblítve,
- 1 csésze mazsola megmosva (és esetleg turmixolva, így édesebb ízt ad),
- 0,5 csésze kókuszreszelék (ha teheted, keress kénmenteset, leginkább neten rendelhető :-/) vagy darabolt dió,
- 3 db alma felkockázva,
- 3 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj (utóbbi esetben csak vegasüti lesz, nem vegán),
- 2-3 evőkanál méz vagy xilit (akit nem zavar, annak mehet helyette cukor),
- 1 evőkanál kakaópor vagy karobpor,
- fahéj, szegfűszeg, kardamom, őrölt vanília tetszőleges kombinációja,
- 5 csésze hideg víz (nem kell előre kimérni)
Megjegyzés: 3 dl-es csészét használok (ha van kenyérsütőgéped, annak a pohara is jó, a legtöbb pont ekkora).
Elkészítése:
- a sütőt előmelegíteni 200 fokra,
- a kölest egy magas falú tepsibe teríteni (nekem a 23x34x4 cm-es jénaiba épp csak beleférnek a 3 dl-es csészével mért hozzávalók), és ráönteni az olajat,
- rászórni a mazsolát, kókuszt/diót, almát,
- felönteni 3 csésze vízzel (lassan, hogy szép egyenletesen úsztassa meg az előzőeket),
- a csészében elkeverni a xilitet/mézet/cukrot, a fűszereket (helyettük egy kis mézeskalácshoz való fűszerkeveréket szoktam), a kakaóport/karobport, fölengedni vízzel (szerintem kb. 0,5 csészényi férhet bele), majd mindezt a tespibe önteni,
- és végül kb. 1,5 csészényi vízzel kiöblíteni a csészét, mehet ez is a tepsibe,
- a tepsi pedig az előmelegített sütőbe, kb. 20-30 percre (azért szeretek jénait használni, mert látom, van-e még víz a süti alatt, mellett),
- ha megsült, ki lehet venni a sütőből, és türelmesen várni, míg meghűl, úgy jól szeletelhető, melegen inkább csak kanalazni lehet,
- és szerintem érdemes egy jó adag mézzel meglocsolni még melegen, mert az eredeti 2-3 ek. édes bármi kevés bele.
Az eredeti receptet talán még a mamami.hu Étel, ital, háztartás című fórumán találtam jó régen (de nem vagyok benne biztos, mert akkoriban sajnos még nem írtam fel minden recept mellé a forrást). Ott köleskoch néven fut, de én vettem a bátorságot átnevezni az általam készítettet, egyrészt, mert semmi nincs a sütiben, amitől koch, azaz felfújt lehetne, másrészt mert az én sütim már nem ugyanaz a süti, hanem egy, a család ízlésére módosított változat, több kakaóval, több mézzel, vanília nélkül satöbbi.
Gyors, finom, kezdőknek is biztos siker! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése