2013. március 14., csütörtök

Babaápolás egészség-tudatosan, de mivel?

   Ezen a téren sem hatnak rám a reklámok túlzottan, illetve mégis, mert bosszantanak. Álságosnak, túlzónak, hazugnak gondolom valamennyit, és úgy érzem, hülyére vesznek. Köszi, nem kérem. Tudok egyedül informálódni és gondolkodni, nincs szükségem az üzletszerű megtévesztésre és butításra, pláne, amikor a gyerekem egészsége a tét. Neeeem, nem vagyok gazdag, hogy csupa biocuccal éljünk, sajnos. De megteszem, amit tudok, és - nekem már nem meglepő, - sokkal olcsóbban jövünk ki a természetes, legtöbbször feldolgozatlan, kizárólag növényi, adalékmentes szereket használva, mint ha iparilag előállított vegyi anyagokat vásárolnánk.
   Lássuk, születése óta mit is kentünk Csemeténkre az egészséges, olykor bio babaápolást szeme előtt tartva.

1.) Fürdetéskor semmit, szó szerint, vagy egy évig. Tiszta vízben mostuk meg a szerintünk tiszta gyereket, és az első, majd a második gyerekorvosunk is folyton csodálkozott, hogy milyen szép és egészséges a baba bőre, vajon mitől lehet ez, mikor sokuké ekcémás, de minimum száraz. Aztán elkezdtünk alkalmanként szappant is használni, vegyi értelemben tisztát, de csak a "kincstári" részeken: kecsketejeset, olívásat, citromosat. Napközben persze szappannal is megmossuk a kezét, többször is, ha szükséges, de az egész gyereket nem áztatjuk habos vízben.

2.) Hajmosáshoz sokáig semmit, majd tiszta szappant, és mostanában próbáltunk ki egy bolti, de károsanyag-mentes babasampont (én is azt használom).

3.) Testápoláshoz legelőször kétféle, egy-egy üveg Ingeborg Stadelmann-féle babaápoló olajat használtunk el a testhajlatokra és a pelenkás területre, ezek elfogytával tiszta sheavajat, hónapokkal később néha már kókuszvajat is, párszor mandulaolajat, ez ment több mint egy évig; egy ideje pedig a saját készítésű levendulás habkrémemet, amit annyira szeret a gyermek, hogy önként magára keni. :)

Egészséges babaápolószerek, bio babaápolás

4.) Sérülésre, fogzós nyáltól kicsípett bőrre, nyári melegben bepirosodott popsira csak Ingeborg Stadelmann-féle rózsa-teafa balzsamot (sebbalzsam). Fiús anyukáknak külön ajánlott a letapadt fityma szelíd kezeléséhez, csodát tesz, és megelőzésre, szinten tartásra is jó.

5.) Napozáshoz, ami kisgyerek esetében inkább árnyékban és 11-15 óra előtti-utáni szórt fényben való tartózkodást jelent, kizárólag tiszta és finomítatlan kakaóvajat. Lehet felhördülni, semmi 50 faktor, semmi vegyi fényvédelem! Csemete nem volt még másfél éves, amikor tópartra mentünk nyaralni, és egy hét alatt csokiszínű lett a bőre úgy, hogy direkt napsütés sosem érte, folyamatosan kentem rá a kakaóvajat, a fizikai fényvédelmet a szabadban esernyővel, napernyővel, biopamut hordozókendővel, lenge pamutruhával és szemellenzős légióssapkával biztosítottuk számára. Hozzátenném, hogy mi, szülők magunkon is ugyanezt az eljárást követtük, és fehérségem ellenére az eredmény nulla bőrpír, nulla leégés, csak barna és puha bőr.

6.) Fertőtlenítésre ezüstkolloid-oldatot, például horzsolásra, de aggódósabb szülők kültéren is rendszeresen bevethetik a gyerek kezének vagy felületek tisztításához, mondjuk bolti bevásárlókocsin.

7.) Popsitörlésre olajos kendőt, a kezdetek óta ugyanazt. Ezt az egyetlen bolti kendőt találtam, ami nem tartalmaz káros anyagokat.

   Összefoglalva: szappan + bármilyen növényi vaj vagy olaj + olajos babatörlőkendő + sebbalzsam az állandó gyerekpipere-készlet tartalma, a többi már csak flancos ráadás.

   Természetes házi kozmetikumot az egész családnak!

   Ja, szóljatok, ha tudtok elérhető áron kapható, normális hintőport! Értem ez alatt, hogy parfümmentes is legyen. Köszönöm! :)


   Ha tetszett a bejegyzés, véleményezd itt alul, kommentáld, és oszd meg másokkal is a tartalmat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése